Yaz ve kış havuz bakımı farkı göz önüne alındığında havuz sahiplerinin uyması gereken farklı kural ve adımlar olduğunu söylemek mümkündür. Yüzme havuzu sahipleri genellikle kışa hazırlık kısımlarından ziyade yazın havuzları başında geçirecekleri zamana önem vermektedir.
Ancak bununla beraber kışa hazırlık adımlarını yerine getirmek de oldukça önemlidir. Tüm yıl boyunca bakımlı, temiz ve güzel özelliklerde kalmasını istediğimiz yüzme havuzlarımızı, her mevsimde ayrı önlem ve özelliklerle korumamız gerekiyor.
Dolayısıyla bu noktada prefabrik yüzme havuzu, kamuya açık yüzme havuzu ya da yer üstü başka havuz tipine sahip olan havuz sahiplerinin yaz için ayrı, kış için ayrıca uyması gereken kurallar söz konusudur. Tüm bu kurallar, ortama farklı bir ambiyans katan havuzlarımızın temiz ve sağlıklı şartlarda kullanımını sağlamaktadır.
Yaz ve Kış Havuz Bakımları Neye Göre Değişiyor?
Havuz sahipleri kişiler ya da profesyonel havuz uzmanları için uyulması gereken bazı kurallar vardır. Bu kurallar yaz ve kış aylarına göre değişkenlik gösterir. Yaz mevsiminde yapılacak havuz bakımı ile bir sonbahar mevsiminde yapılacak olan havuz bakımı arasında bilinmesi gereken önemli farklar bulunur.
Yapacağınız havuz bakımı, aslında havuzunuzun bulunduğu bölgeye, yani yaşadığınız şehire ve bu bölgenin hava şartlarına bağlı olarak değişkenlik gösteren kurallara sahiptir.
Örneğin Eylül ve Ekim aylarında yüzme havuzunu kapatmak gerekebilmektedir. Ancak buna karşın Türkiye ’de tasarlanmış yüzme havuzlarını yıl boyunca açık tutabilmek mümkün olmaktadır. Çünkü tasarımları ve özellikleri bunlara uygundur.
Yaz Aylarında Havuz Bakımı
Yaz ayları boyunca havuz bakımının yapılması, havuz etrafında vakit geçirecek insanların sağlığını tehdit etmeyecek ortamlar oluşabilmesi açısından son derece önemlidir. Ancak söz konusu yaz ve kış havuz bakımı farkı oldukça fazladır.
Yaz aylarında uzun, sıcak ve güneşli günler, yüzme havuzunuz içerisindeki artık ve yosunların artmasına neden olabilmektedir. Tüm bu kir ve kalıntılara engel olabilmek için ise düzenli olarak havuz bakımının yapılması gerekmektedir. Yine bunlarla mücadele edebilmek için muhtemelen havuz için kullandığınız kimyasalları kontrol altında tutmanız gerekmektedir.
Yine havuz içinde oluşabilecek yosun, atık ve kirlerin önüne geçebilmek için gerekli ekipmanınızı korumanız, saklamanız ancak haftalık periyotlarla sakladığınız bu ekipmanı çıkarıp gerekli temizliği yapmanız gerekmektedir.
Yazın Havuzlarda Oluşan Atıklar
Yaz aylarında sıcak ve güneşli günlerin etkisiyle havuz dipleri ve çevresi etrafında bazı çevresel atık ve kalıntılar oluşabilmektedir. Sıcak havanın etkisiyle havuz diplerinde oluşan yosun ve kalıntılar için yazlık havuz bakımı önerilir.
Havuz diplerinde yosun büyümeye başlar ise daha fazla otlanmayı ya da çiçeklenmeyi önleyebilmek için daha fazla bakım gerekmektedir. BU konuda uyulması gereken bazı tavsiyeler söz konusudur.
Yaz ve kış havuz bakımı farkı oldukça belirgindir. Ancak sonbaharda günler daha çok kısaldığında ve havuzlar daha az ışık aldıklarında yosunlara karşı olan mücadele biraz daha azalmaktadır. Havuzunuza bu dönemlerde daha az bakım yapmanız yeterli olacak; arta kalan vakitlerinizi havuz keyfinize ayırmanız mümkün olacaktır. Ancak sonbahar da daha fazla yaprak dökülmesine neden olacağı için havuzlara bu yaprakları savurabilmekte; bu halde de havuzunuz bakıma ihtiyaç duymaktadır.
Yaz ve Kış Aylarında Enerji Tasarrufu Farkı
Yüzme havuzu sahiplerini yakından ilgilendiren bir diğer konu enerji tüketimindeki tasarruf etme konusudur. Her mevsimin kendine göre gereklilikleri bulunduğu için bu konuda da havuz bakım ve onarımlarında kullanılan enerji tüketimi farklılık göstermektedir.
Yüzme havuzu sahiplerinin yazın alması gereken önlemler ve kullanması gereken havuz ürünleri değişkenlik göstermekte; yine aynı şekilde kışın havuz ve etrafında duyulan enerji ihtiyacı, kullanılan havuz ekipmanları çerçevesinde farklılıklar göstermektedir.
Buna göre bir sonraki başlık altında incelediğimiz yaz ve kış havuz bakımı farkı neticesinde ortaya çıkan enerji ihtiyacı konusu, yüzme havuzlarını yaz ya da kış mevsimine hazırlayacak olan havuz sahipleri için önemli bilgiler verecektir.
Havuzlarda Enerji Tasarrufu Nasıl Yapılır?
Yüzme havuzu sahiplerinin yazın ve kışın yapacakları havuz bakımı çerçevesinde harcayacakları enerji göz önüne alındığında tasarruf etmenin akılcı bir yol olacağı aşikârdır.
Enerji tasarrufu AC’yi çalıştırmak, önerilecek fikirler arasındadır. AC’yi çalıştırıp havuz içerisinde ya da dışarısında veya her iki bölgede de kullanabilirsiniz. Yaz sıcağını yenebilmek için iyi bir iş çıkarmaktadır. Havalar daha soğuk oldukça, yaz aylarında çalıştırdığınız AC’yi bu aylarda çalıştırmanız gerekmeyebilir. Bu da sizin enerjiden tasarruf etmenizi sağlar; düşük bir faturayla karşılaşmanıza olanak tanır.
Aynı durum tabii havuz filtrasyonu pompası için de geçerli olmaktadır. Pompanızın sonbahar aylarında günlük çalışma saatlerini azaltabilmeniz mümkündür. Tipik olarak filtrasyon süreleri, her 10 derece hava sıcaklığı için bir saatlik çalışma süresi anlamına gelmektedir. Özetle kış aylarında daha fazla tasarruf yapmanız mümkün olacaktır.
Sıcak Yaz Aylarında…
Yaz mevsimi geldiğinde arka bahçesini süsleyen bir yüzme havuzu olan aileler, tanıdıkları ve sevdikleri ile keyifli vakit geçirmek için sıklıkla havuz keyifleri düzenlemektedir.
Havuz başında düzenlenecek olan keyifli havuz partileri ya da sıcak havuz eğlenceleri, yüzme havuzu sahibi olan kişiler için belli bir maliyeti de beraberinde getirmektedir. Özellikle yaz aylarında havanın sıcaklığıyla beraber insanların havuz kullanım ihtiyaçları daha çok artmakta; ancak bununla beraber prefabrik havuz ve ekipmanları daha çok bakıma ihtiyaç duymaktadır.
Yine sıcak ve güneşli aylarda havuz diplerinde çoğalmaya elverişli olan yosun ve atıklari temizleme aşamasında daha çok enerji tüketimine neden olmaktadır. Ayrıca yaz aylarında su daha hızlı buharlaşır, havuz içerisine daha sık sık su ekleme ihtiyacı ortaya çıkar. En sıcak iklimlerde buharlaşma yıl içerisinde 4 ila 6 fit arasında değişkenlik göstermektedir. Tüm bunlar neticesinde havuzlarınızda sıcak havalarda oluşabilecek kir ve kalıntılara karşı düzenli bakım seansları ile karşı koymanız önerilmektedir.
Kış Ayları Gelince…
Yüzme havuzları, her ne kadar sıcak havalarda keyifli vakit geçirilen alanlar olsa da pek çok yüzme havuzu sahibi tarafından kış aylarında da aynı amaçlarla kullanılmaya devam edilmektedir. Bu noktada unutulmamalıdır ki; yaz ve kış havuz bakımı farkı söz konusudur.
Kış aylarının gelmesi ile birlikte sıcaklıklar düşüp hava daha çok soğuduğunda buharlaşma oranları azalmaktadır. Buharlaşmanın azalması sayesinde havuz sahiplerinin su faturalarında tasarruf etmeleri mümkün olur.
Kış aylarında önemli olan skimmer yüksekliğinize göre su seviyenizi ayarlamanızdır. Ekipmanın hasar görmesini engellemek için ise sistemden bol miktarda su akışına izin vermek gerekecek; bu sayede su seviyesi korunabilecektir.
Sonbahar Ayları Gelince…
Yaz ve kış aylarında değişiklik gösteren prefabrik havuz bakım şartları, aynı şekilde sonbahar aylarında da farklılıklar göstermekte; sonbahar mevsimleri gelirken havuzları mevsime göre ayarlamak şart olmaktadır.
Havuzunuzu sonbahar için nasıl hazırlamanız gerektiğini, uzman havuz tedarikçilerimizden öğrenebilir ya da bu hizmeti bizden talep edebilirsiniz.
Yazımız içerisinde vermiş olduğumuz ipuçları sayesinde artık yazın, kışın ya da sonbahar aylarında farklı önlem ve tasarruflar edebildiğinizi görmüş oldunuz. Ancak profesyonel bir ekibin bu konuda çok daha deneyimli olacağını hatırlatır, bir telefon kadar uzağınızdaki havuz tedarikçinizden havuz bakımınız için destek almanızı öneririz.